Zatre

BSG poeng | 52/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Amigo Spiele
- Utvikler:
- Manfred Schüling
- Distributør:
- Ikke distribuert i Norge
- Kategori:
- Familiespill
- Antall spillere:
- 2 - 6 spillere
- Tidsbruk:
- 40 - 50 minutter
- Målsetting:
- Score flest poeng ved å danne tallkombinasjoner på et brett
- Passer for:
- Sudokufans
- Spilldynamikk:
- Trekk to brikker, plasser dem og noter poengene
- Forbredelser:
- Gi hver spiller et scoringsark, legg alle brikkene i tøyposen
- År:
- 1990
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.amigo-spiele.de/
Innhold
Spillbrett
121 brikker (enkle dominolignende)
Tøypose
Poengblokk
Design/Tematikk
Det er ikke noe vits i å gå omveier; dette er ganske enkelt tall-scrabble. Til og med brettet er så godt som likt, med felter som gir bonuser.
Alt innhold er av grei kvalitet, og reglene er godt beskrevet.
Målsetning
Spillerne prøver å score flest mulig poeng gjennom spillet ved å danne rekker med 10, 11 og 12 på brettet.
Regler/Spilldynamikk
Spillets dynamikk er enkel nok; hver runde trekker du to brikker fra tøyposen og legger dem ut på brettet. En forsøker på denne måten å danne rekker som til sammen oppnår summene 10, 11 eller 12, som er de summene som gir poeng. Utplasseringsreglene er identiske med Scrabble, som vil si at rekkene blir fulle når de når 12, og kan ikke lenger bygges på. På den andre siden så er det fullt mulig å bygge på enkeltbrikkene i rekkene både loddrett og vannrett.
Skulle det oppstå en situasjon hvor en spiller ikke kan plassere den ene eller begge brikkene som blir trukket (noe som er skjer svært sjelden), må spilleren plassere ut den en kan og beholde den andre eller begge til neste runde. Om situasjonen er den samme da, må spilleren bruke disse brikkene. Om ingen av dem kan plasseres får spilleren trekke en ny brikke og så plassere ut.
Poenggivningen er som følger; 10 = 1, 11 = 2, 12 = 4, men det store trikset er at en får bonuser for å oppnå serier av 10, 11 og 12, så det er ikke noe vits i å kun satse på 12’ere. I tillegg er det altså bonusfelter på brettet, som dobler aktuelle rekker.
Selv om reglene er godt skrevet, er det en viktig detalj som lett lar seg overse. En noterer poenggivende kombinasjoner fortløpende nedover skjemaet. Dette vil si at en over tid skaper mange bonuser grunnet 10, 11, 12 kombinasjoner.
Typisk spillrunde
Tore begynner og trekker tre brikker, som må plasseres ut slik at de danner vertikale eller horisontale rekker over det røde midtpunktet på brettet. Brikkene han fikk var 2,4,4 og danner en horisontal rekke som danner 10 over midtpunktet. Det noteres 1 poeng for 10’erne. Hege trekker 2,3 og legger 2’eren til rekken Tore la ut som da blir en 12’er og hun noterer 4 poeng. 3’eren legger hun over den ene 4’eren Tore la ut, men den gir kun en sum på 7, og ingen poeng. Remo trekker 1,2 og legger dem til 3’eren Hege akkurat la ut og noterer 1 poeng for 10’eren. Kathrine trekker også 1,2 og legger 2’eren til rekken Remo bygget på og scorer 4 poeng for 12’eren. 1’eren legger hun over 2’eren fra den opprinnelige rekken til Tore.
Tore trekker 1,5, og legger disse på hver sin side av sine egen opprinnelige 4’er og scorer 1 poeng for en 10’er, men viktigere er at han samtidig legger ut brikker på to lysegråfelter og får da krysse av på to dobbeltfelter på scoringsblokken. Hege 1,1 og bygger videre på Tore akkurat utlagte rekke og scorer 4 poeng for en 12’er. Remo trekker 1,1 og legger dem inntil 1’eren i bunnen på rekken Hege akkurat la ut. ”Det gir meg absolutt ingen muligheter!” utbryter en lett irritert Remo. Kathrine trekker 2,3 og legger dem inntil rekken overfor den opprinnelige Tore la ut. Rekken danner en 10’er og 1 poeng.
Tore trekker 5,6 og legger dem på hver sin side av den nest siste 1’eren i rekken Hege la ned i runden før. Det gir en 12’er og 5 poeng samt et nytt kryss for dobbeltscoring. Hege trekker 1,4 og legger 4’eren inntil 6’eren Tore la ned for å score en 1 poeng for en 10’er og dernest 1’eren inntil den lange rekken over den opprinnelige rekken til Tore, og danner en 11’er og 2 poeng. Remo trekker 2,5 og legger dem inntil rekkene Tore og Hege akkurat har bygget og danner en 11’er, 12’er og en dobbelt fordi han bygger over et lysegrått felt. Kathrine trekker 1,5 og legger de på hver sin side av rekken over den opprinnelige og skaper en 10’er på et lyst felt og scorer 1 poeng samt krysser av for en dobbel.
Oppsummering
Zatre er et spill med relativt stor suksess i tyskspråklige land, hvor det er egne turneringer og klubber for dette spillet. Det er også fullt mulig å spille det online, hos ihvertfall to nettsteder.
Tallproblemer har lenge vært noe som interesserer en del mennesker, og ikke minst har dette vist seg i de senere årene gjennom Sudoku, Kakuro og annet. I så måte er dette et av bedre alternativene i brettspillformat.
Spillet er enkelt nok i dynamikken til at det kan spilles av ganske unge spillere og likeledes være interessant og fungere som god hjernetrim for de som er godt voksne. Spillet burde nok med fordel vært introdusert til det norske markedet.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET