Årets Spill 2015 – Vinnere og nominerte

aaretsspill_2015

BARNESPILL:FAMILIESPILL:SELSKAPSSPILL:
Ravensburger er gode på barnespill, og årets nyhet er intet unntak. Et noe ulekkert tema – kakerlakker på kjøkkenet – er grunnlaget for et utrolig flott og morsomt spill for både barn og voksne. En elektronisk kakerlakk løper rundt i en labyrint, og spillerne prøver å være den første til å fange den fem ganger ved å endre labyrinten i konkurranse med alle de andre. Høyhastighets-kvalitets-moro! Årets Barnespill 2015!Et taktisk kort- og sjetongspill, hvor spillerne er juvelére som kjemper om å bli den mest prestisjefylte smykkehandleren. En må skaffe seg smykkestener som igjen gir muligheter for stadig bedre kort og prestisje fra de adelige. Fantastiske komponenter, elegant spilldynamikk, interessante valg og kort spilletid gjør dette til et ideelt familiespill. Årets Familiespill 2015!Bezzerwizzer fortsetter å komme med gode, annerledes og velgjorte nye spill, og årets nyhet er et godt eksempel på det. Javel, så kan det minne om Cranium, da en både skal mime, tegne, nynne eller snakke for å lede laget ditt frem til løsningen. Dette er både kreativt og underholdende og vil glede mange denne vinteren! Årets Selskapsspill 2015.

 

Barnespill:
alias_junior_2015Alias junior (Tactic)
Alias er blitt en moderne klassiker i både voksen- og juniorutgaver. I år har Tactic lansert nye utgaver av begge, uten endringer i spilldynamikken, men med nye oppgaver. Og spillene forsvarer sine posisjoner fremdeles. Et svært godt barnespill med ordforklaring og der forståelse står i høysetet!
hiio-hoiHiio-Hoi (Competo/ Vennerød Forlag)
Ikke verdens mest originale spillidé, men det har flotte komponenter og tematikk som passer målgruppen godt. Stabling/henging av pingviner på et meget ustøtt skip er utfordrende og morsomt. Vil nok være litt i vanskeligste laget for de minste barna, da det kan gi utfordringer for voksne også!
la_cucarachaLa Cucaracha (Chrom)
Ravensburger er gode på barnespill, og årets nyhet er intet unntak. Et noe ulekkert tema – kakerlakker på kjøkkenet – er grunnlaget for et utrolig flott og morsomt spill for både barn og voksne. En elektronisk kakerlakk løper rundt i en labyrint, og spillerne prøver å være den første til å fange den fem ganger ved å endre labyrinten i konkurranse med alle de andre. Høyhastighets-kvalitets-moro! Årets Barnespill 2015!
mucca_pazza_box_3dMucca Pazza  (Competo/ Vennerød Forlag)
Som etter sigende betyr «gal ku» har et litt «corny» tema hvor 10 vesener fra planeten «Kupiter» har blitt teleportert til jorden, men noe har gått galt og de settes galt sammen. Jobben for spillerne er da å rette opp feilene ved å gjøre tre forskyvninger etter tur for å gjenskape dem. Om enn ikke verdens mest originale konsept, er dette velfungerende og artig, og ikke minst gir det barna en bra utfordring!
pusekatt_er_sultenPusekatt er sulten (Vennerød Forlag)
Spill for de yngste familiemedlemmene er vanskelig å lage, og de aller fleste er enten for enkle i sin spilldynamikk eller overpedagogiske. Dette er et godt forsøk på å lage et spill for de yngste som gir litt mer enn ren kast-terning-og-flytt, men samtidig ikke har noe læringsmål. Altså ren underholdning, med litt konkurranse som gir barna mye glede. Men, legg merke til at dette ikke vil interessere mange barn i skolealder!
Familiespill:
battle_sheepBattle Sheep (Lautapelit/Vennerød Forlag)
La ikke esken lure deg. Design og tematikk kan virke noe barnslig, men dette er egentlig et svært godt abstrakt strategispill, på linje med Ingenious og Qwirkle. Hver spiller kontrollerer en flokk individuelle sauer, som kjemper om å skaffe seg kontroll over flest beitemarker. Artig tema, flotte komponenter, enkle regler og passende utfordrende skaper grunnlaget for et meget bra familiespill.
colt_expressColt Express (Lautapelit/Vennerød Forlag)
I dette politisk ukorrekte spillet er man tøgrøvere i det ville vesten, og hvem har ikke noen gang ønsket det? Det er litt jobb å sette sammen 3D-toget som er spillets «brett», men deretter er det bare å stokke kortene sine og gjøre seg klar til å slåss mot resten av spillerne for å stjele mest penger fra de reisende. Et morsomt, actionfylt og nyskapende brettspill!
hanabiHanabi (Competo/Vennerød Forlag)
Spiel des Jahres vinneren fra 2013 er nå klar for det norske markedet. Dette er et skikkelig interessant og annerledes spill. Spillerne skal samarbeide om å skape fyrverkeri med kort. Dette er vanskeligere sagt enn gjort da en ikke ser sine egne kort, og er avhengig av de andre spillernes hint for å spille kortene i riktig rekkefølge. Er du glad i kortspill, er dette noe du MÅ skaffe eller prøve deg på!
new_york_1901_boxNew York 1901 (Competo/Vennerød Forlag)
Et brikkeleggingsspill som ikke på noen måte revolusjonerer sjangeren, men bygger pent på de foregående, som det meste av videreutvikling. I så måte er dette noe av det beste innen sjangeren om dagen, så frister det å være eiendomsbaron i NY rundt 1900, er dette absolutt å anbefale. Et gjennomarbeidet familiespill uten konflikt, men masser med taktiske valg.
splendorSplendor (Lautapelit/Vennerød Forlag)
Et taktisk kort- og sjetongspill, hvor spillerne er juvelére som kjemper om å bli den mest prestisjefylte smykkehandleren. En må skaffe seg smykkestener som igjen gir muligheter for stadig bedre kort og prestisje fra de adelige. Fantastiske komponenter, elegant spilldynamikk, interessante valg og kort spilletid gjør dette til et ideelt familiespill. Årets Familiespill 2015!
Selskapsspill:
alias_original_2015Alias (ny utgave) (Tactic)
Nok en ny utgave av den moderne klassikeren Alias. Ingen større endringer, bare nye oppgaver. Så for alle som har slitt ut sitt gamle spill eller som enda ikke har prøvd dette herlig artige selskapsspillet er det bare å komme seg i butikken!
co-mix
Co-Mix (Competo/Vennerød Forlag)
I de senere årene har historieskaping i diverse former vært populært. Kanskje spesielt gjennom Dixit og Rory´s Story Cubes. Dette er et friskt tilskudd til en litt annerledes sjanger. Hver spiller får kort som skal skape en tegneserierside med en historie i henhold til et tema. Deretter blir alle historiene fortalt og hver spiller gir sjetonger til de andre i tre kategorier, og dette gjør poenggivningen både interessant og veldig snedig. Ikke et spill for alle, men er du glad i lage historier er dette et glimrende valg!
hint_staendeHint (Bezzerwizzer/Bergsala-Enigma)
Bezzerwizzer fortsetter å komme med gode, annerledes og velgjorte nye spill, og årets nyhet er et godt eksempel på det. Javel, så kan det minne om Cranium, da en både skal mime, tegne, nynne eller snakke for å lede laget ditt frem til løsningen. Dette er både kreativt og underholdende og vil glede mange denne vinteren! Årets Selskapsspill 2015.
hva_er_duHva er du (Tactic)
Dette er et enkelt konsept som vekker en del latter, men ikke noe en spiller hele kvelden. Her trekker en opp et temakort som en spiller skal beskrives etter, deretter bruker spillerne svarkortene til å angi hvilket alternativ som best beskriver den aktuelle spilleren. Så gis det poeng i henhold til populariteten på svarene, og ikke grunnet «riktige» svar. Det trengs ingen begrunnelse, men det vil ofte oppstå spørsmål og latter da en f.eks ikke vil bli beskrevet som bestefars lommeur!
spyfall_box_3dSpyfall (Competo/Vennerød Forlag)
Et annerledes selskapsspill med kommunikasjon og deduksjon i fokus. Spillerne får et kort som angir hvor de er, typisk et rom, mens en av spillerne får et spionkort. Deretter skal spillerne prøve å finne ut hvem som er spion ved å stille spørsmål (som da naturlig nok hinter om hvor man er), mens spionen skal finne ut hvor de andre er. Samtalen rundt bordet har aldri vært rarere, da spørsmålene og svarene skaper en underlig dialog. Herlig nyskapende!
Spesielt nevnt:
klask_3d_boxKlask (Marektoy/Vennerød Forlag)
En dansk snekker kan i disse dager kose seg stort over å ha skapt en ny potensiell hit i en sjanger som ikke passer inn i de ovenfornevnte. Dette er to-personers-ferdighetsspill, som passer for aktive folk i alle aldre. Konseptet minne mye om «airhockey», og spillerne prøver å nå 6 poeng først ved å score mål med en ball som dyttes med en magnetbrikke. Men se opp for ditt eget må, da du IKKE må få brikken din i eget mål – det gir poeng til motstanderen. Hektisk, herlig, pur familiemoro!