Vinnere av BSG prisen 2005

 BSG-prisen er stolte av å vinnerne av tidenes første norske brettspillpris:

Årets Barnespill – Cranium Cadoo

Juryen var uten tvil og samstemmige i denne kategorien, og spillet er en juniorutgave av den internasjonale storsuksessen Cranium. Spillet baseres på oppgaver som skal løses av barna og er en god blanding av kunnskap og lek. Barna bør kunne lese, eller i det minste ha en voksen til stede som kan lese oppgaver. Det er både individuelle og gruppeoppgaver. Alt dette toppet med bra kvalitet sikrer en solid seier i denne kategorien.

 

Årets Familie/Lettere strategi – Alhambra

I denne kategorien var det større splittelse. Med en annen plass mer enn hovedkonkurrenten Ticket to ride, stakk denne tidligere Spiel des Jahres vinneren av med prisen. Spillet er kanskje noe mer avansert enn vanlig i denne sjangeren, men vel verdt den lille ekstra innsatsen. Glimrende dynamikk og litt annerledes tema, hvor spillerne skal være byggherrer. Mye interaksjon og mange kvaler i valgene, gjør spillet til en vinner.

Årets Selskaps-/Kunnskapsspill – Ordskifte

I denne kategorien var det også hard konkurranse hovedsakelig fra Brainstorm, men nyskapningen Ordskifte tok en knepen seier. Spillet har potensiale til å bli en konkurrent til Scrabble over tid. Bokstavspill er populært og dette er et meget godt alternativ, hvor det også er litt mer interaksjon enn vanlig da en "stjeler" hverandres ord.

Årets Strategispill – Memoir 44

Også i denne kategorien var det en klar seier. Spillet ble utgitt til minne om landstigningen i Normandie i 1944, og tar for seg flere av de tapre kampene. Det er intet tungt simuleringsspill, men er bygget rundt reelle hendelser. Spilldynamikken har blitt brukt tidligere, men slo ikke ut i full blomst før nå. Masser med komponenter, enkle og naturlige regler og et spennende tema avgjorde seieren.

 

Bakgrunn

Etter at spillene tidligere i høst ble nominert, ble de utvalgte spillene sendt ut til 5 jurymedlemmer i hver av kategoriene. Hvert jurymedlem har så testet og evaluert spillene sammen med sine egne testpanel. Disse jurymedlemmene er erfarne spillere, hentet fra miljøer flere steder i Norge (Oslo, Arendal, Stavanger, Bergen, Trondheim). Deres jobb har bestått i å vurdere de utvalgte spillene i henhold til 7 kriterier (Estetikk, Tematikk, Regler, Originalitet, Spilldynamikk, Spilleglede og Spillverdi).

BSG-prisen ble etablert i år med formål om å veilede forbrukerne frem til de beste nye brettspillene hvert år. Bak prisen står BrettSpillGuiden.no som er et uavhengig nettsted som fortløpende vurderer brettspillnyheter fra hele verden. Det er 3 kvinner og 5 menn bak BrettSpillGuiden, og alle har mye erfaring med brettspill i alle deres avskygninger; fra lett underholdning til maratonspill med stor kompleksitet. Det er disse personene som står for nominasjonene av spillene i 4 kategorier.