Årets Spill 2014 – Vinnere og nominerte

aaretsspill_2014

BARNESPILL:FAMILIESPILL:SELSKAPSSPILL:
Den moderne klassikeren Settlers of Catan, har tatt verden med storm, og det kommer jevnlig nye utgaver. Det har også tidligere vært utgitt en juniorutgave at dette spillet, men den er ikke på langt nær så bra som denne. Den opprinnelige kjernen fra hovedspillet er godt ivaretatt og artig nok er det akkurat det barna også synes er gøy. Bytting av varer er moro! Årets beste barnespill.Mange avskriver dette spillet som en Cæsarbingo, men det er ikke rettferdig. Ja, det er hell involvert her, men faktisk så er det flere interessante valg en må ta stilling til. Spillets mål er å klare syv forskjellige oppdrag, som hvert gir noen fordeler og forskjellige antall poeng. En har begrenset med brikker som plasseres ut på oppdragene en ønsker å fullføre. Og det er ved utplasseringen og flytting av disse brikkene hellet kommer inn; det gjøres ved at en trekker brikker opp av en pose. Et godt familiespill som også vil interessere de som spiller mye. Årets familiespill 2014.Også dette spillet benytter svært kjente spilldynamikker; flervalgsmetoden for svarene. Det stilles ett spørsmål og 4 svaralternativer leses opp. Minst ett av disse er galt, og spillerne legger ned markører for å vise hvilke(t) de tror er riktige. Poeng gis i henhold til hvor mange riktige svar en får. Altså er svært enkelt konsept, men det redder seg inn med selve oppgavene, som er hentet fra Newton programmets verden; altså naturfag på et passelig avansert nivå. Vant prisen Årets selskasspill for 2014.

 

Barnespill:
Coco_LocoThumbs1Coco loco (Competo/Vennerød forlag)
Dette er et fingerferdighetsspill som visstnok er basert på «Apekongen» fra kinesisk mytologi. Spillerne bruker apen sin til å kaste baller ut på spillområdet som består av kopper, i håp om at de lander i dem. Spilleren som først klarer å samle seks kopper vinner. Spillet skaper mye engasjement for barn fra 5 år, og er morsomt for voksne også!
Dragonia_ThumbsDragonia (Tactic)
Kanskje verdens mest kjent spillutvikler, Knizia, står bak dette spillet. Temaet er kanskje litt søkt, men barna liker å bruke pinsetten til å plukke de fargerike firfislene fra dragen uten å rive ned kulene. Fingerferdighet er også her i førersetet, men er nok ikke like fengende for litt eldre barn.

Magic_Tower_Thumbs1Magic Tower (Bergsala-Enigma)

Det tyske forlaget Drei Magier har nærmest vært fast nominert hvert år her til lands de senere årene. Dette er mye grunnet grundige, gode og kreative spilldynamikker, koblet sammen med nyskapende utforminger av spillkomponenter, gir fengslende spillopplevelser for barna. Her spiller en spiller mot resten i et kappløp om å nå tårnet for å slippe ut prinsessen. Et annerledes memo-kappløpsspill som skaper mye glede!
Catan_Junior_ThumbSettlers of Catan jr  (Bergsala-Enigma)
Den moderne klassikeren Settlers of Catan, har tatt verden med storm, og det kommer jevnlig nye utgaver. Det har også tidligere vært utgitt en juniorutgave at dette spillet, men den er ikke på langt nær så bra som denne. Den opprinnelige kjernen fra hovedspillet er godt ivaretatt og artig nok er det akkurat det barna også synes er gøy. Bytting av varer er moro! Årets beste barnespill.
Troll_Trail_ThumbsTroll Trails (Lautapelit/Vennerød Forlag)
Et samarbeidsspill, hvor barna skal samarbeide om å lage en sti til skatten før dragen, for samlet den i sin kiste. En bruker brikker som legges ut på brettet for å lage stier, og det er denne utplasseringen som skaper samarbeidet. Dette er også et veldesignet spill, og fungerer best for barn i tidlig skolealder, men kan bli litt for enkelt når koden knekkes.
Familiespill:
Augustus_TumbsAugustus (Vennerød Forlag)
Mange avskriver dette spillet som en Cæsarbingo, men det er ikke rettferdig. Ja, det er hell involvert her, men faktisk så er det flere interessante valg en må ta stilling til. Spillets mål er å klare syv forskjellige oppdrag, som hvert gir noen fordeler og forskjellige antall poeng. En har begrenset med brikker som plasseres ut på oppdragene en ønsker å fullføre. Og det er ved utplasseringen og flytting av disse brikkene hellet kommer inn; det gjøres ved at en trekker brikker opp av en pose. Et godt familiespill som også vil interessere de som spiller mye. Årets familiespill 2014.
Camel_Up_Thumbs1Camel up (Lautapelit/Vennerød Forlag)
Camel Cup ble årets vinner av verdens mest prestisjetunge brettspillpris – Spiel des Jahres, men havner hos oss på en svært god andreplass. I dette veddeløpsspillet, kan inntil 8 spillere vedde på hvilken av de 5 kameler som vil gjøre det best i kamelkappløpet rundt pyramiden. Veldesignet, velfungerende og veldig artig!
Kampen_om_Fredriksten_ThumbsKampen om Fredriksten (Kaldestad/Bergsala-Enigma)
Norske Kristian R. A. Østby klarer også i år å bli nominert til årets familiespill med et spill om viktig norsk historie – byggingen av Fredriksten festning. Østby leverer nok en gang et interessant og spennende spill, men blir dessverre litt skjemmet av noe dårlig design. Mørke farger som er vanskelige å skille, samt felter som kan være vriene å skille fra hverandre gjør et ellers interessant spill litt vanskelig å få oversikt over.
tiki_topple_BoxTiki Topple (Vennerød Forlag)
I dette spillet konkurrerer spillerne om å flytte på alle tikiene, slik at de havner i den rekkefølgen oppdragskortet angir. Problemet ligger i at alle har forskjellige oppdragskort og således ønsker helt forskjellige rekkefølger. Tikiene flyttes med kort. Enkel spilldynamikk, kort spilletid og godt spenningsnivå vil gjøre spillet til en favoritt hos mange.
Top5_ThumbsTop 5 Rummy (Chrom)
Et abstrakt kortspill fra Rüdiger Dorn, som er en favoritt blant mange brettspillentusiaster. Dette er ikke hans mest berømte eller beste spill, men det er absolutt verdt å sjekke ut. Spillerne får oppdragskort, og prøver å fullføre dem ved å «kjøpe» kort fra markedet, som er en vrider midt på bordet, hvor tilbudet av kort og priser endres etter hver transaksjon. Når et oppdrag fullføres for en fordeler. Mange rummy spillere vil kjenne seg igjen her, men «markedet» tilfører noe nytt.
Selskapsspill:
TerningAlias_ThumbsAlias Terning (Tactic)
Finske Tactic har hatt stor suksess her til lands med sitt Alias, som finnes i svært mange norske hjem. At utgiveren da ønsker å bruke merkevaren og kommer med flere utgaver av spillet er ikke uvanlig. Denne utgaven er kanskje en av de svakeste i serien, og kortene med ordene som skal gjettes er her byttet ut med bokstavterninger og spillerne konkurrerer først om å komme opp med ord fra terningkastet. Deretter forklares og gjettes ordet på den sedvanlig Alias-måten. Enkelt og greit, men det begrensede antallet terninger gir mindre spilleglede.
creativity_BoxCreativity (Vennerød Forlag)
Ordforklaring og miming er kjente elementer i flere spill, og dette tilfører ikke så mye nytt i så måte, og minner mye om etablerte titler som Pictionary, Fantasi og Alias. Med litt mer originalitet ville det nok nådd høyere opp. Også her deles det inn i lag, og terningene angir både hvilken oppgave og hvordan den skal løses. Alt i alt et helt greit alternativ, og vel verdt å sjekke ut om du har slitt ut ditt gamle Pictionary.
MesterQuiz_BoxMesterquiz (Vennerød Forlag)
Et nyutviklet kunnskapsspill som er skapt med quizzerne for øyet. Ikke slik at ikke vi vanlig dødlige ikke kan hygge oss med det, men vanskelighetsgraden er ganske høy. Et originalt poengsystem gjør det også mulig å konkurrere mot seg selv og sine tidligere poengscore. Det er laget 14 forskjellige kategorier og en interesant vri i så måte; velger en kategori kan en få 10 poeng, men om man derimot lar terningen avgjøre kategorien kan en få 20 poeng. Et velgfungerende spill, som bør sjekkes ut om du allerede har TP og Bezzerwizzer!
Newton_BoksNewton (Vennerød Forlag)
Også dette spillet benytter svært kjente spilldynamikker; flervalgsmetoden for svarene. Det stilles ett spørsmål og 4 svaralternativer leses opp. Minst ett av disse er galt, og spillerne legger ned markører for å vise hvilke(t) de tror er riktige. Poeng gis i henhold til hvor mange riktige svar en får. Altså er svært enkelt konsept, men det redder seg inn med selve oppgavene, som er hentet fra Newton programmets verden; altså naturfag på et passelig avansert nivå. Vant prisen Årets selskasspill for 2014.
Wordious_ThumsWordious (Wordious/Bergsala-Enigma)
Ordpuslespill er en favoritt for mange brettspillere, og denne danske versjonen prøver å ta opp konkurransen med Scrabble og Word Fight. Det kan minne mye om Scrabble, men brettet er ikke fast, med delt opp i deler som legges ut av spillerne i løpet av spillet. Dette gjør det mer taktisk, og utleggelse av brettdelene er et viktig timings-spørsmål. Interessant nytt bekjentskap i en sjanger det er mange gode spill.