VG: den store brettspill-testen

4. April publiserte VG.no følgende artikkel på sine websider. Hele artikkelen kan du finner her: http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=129485

Finn det riktige påskespillet!

(VG Nett) Tiden før påskeferien er høytid for brettspillkjøp. Men det finnes flere spill enn Ludo og Monopol. Les testen!

BRETTSPILL: Tre seksere ble delt ut i testen hvor tolv brettspill deltok. Det er dommen til herrene i Brettspill.no og Brettspillguiden.no. Foto: Faksimile

Når nordmenn drar til fjells for påsken, tar de som oftest med seg mer enn bare ski. De tar også med seg brettspill.

For mange blir det ikke skikkelig hyttekos før Ludo-brettet ligger brettet utover trebordet, eller Monopol-pengene fordeles blant familiens medlemmer. Men det finnes flere spill der ute.

Faktisk er det slik at det lanseres drøyt ett tusen brettspill hvert år. Rundt hundre av disse kommer til Norge. Det anslår Nils Håkon Nordberg, mannen bak nettstedet Brettspill.no.

Nordberg og Remo Rehder, sjef for Brettspillguiden.no, har på oppdrag fra VG Nett sammen vurdert tolv ulike brettspill.

BARNESPILL

Villkatten
Poenget er å plassere ut sine tre brikker blant 368 gjenstander avbildet på et brett. Brikken må matche gjenstanden, så det gjelder å lete fort. Brettet består av flere deler som kan settes sammen på forskjellige måter, så ingen gjenstander har "faste" plasseringer.

Et spill der barn og voksne kan konkurrere på like fot. Her er det ikke forhåndskunnskaper som er viktig, men det å kunne lete i et mylder. Stressende, men moro.

Cranium Cadoo
Vinner av BSG-prisen (Norges offisielle brettspillpris) som beste barnespill i fjor. Et mylder av kreative oppgaver skal løses, fra tegning. modellering og miming til oppgaver der du skal ta stilling til merkelige fakta eller forklare hva ord betyr.

Hver gang du løser en oppgave får du plassere ut en brikke på brettet, der det gjelder å få fire på rad. Masse lekkert spillmateriale (dekoderbriller, plastilina, merkelig utseende spillebrikker) trekker også opp.

Skrikmysteriet
Maleriet Skrik er stjålet fra Munch-museet. En spiller er skurk og de andre er kunstdetektiver. Jakten går gjennom mange museer over hele verden. Skurken klarer seg hvis han kommer til Blackland, et mystisk forbryterparadis nede i Malaysia/Indonesia et sted, mens detektivenes oppgave er å hindre ham i dette.

Spillet inneholder kort med 36 kunstverk, og alle disse kan stjeles og tas tilbake underveis. Mye terningkasting her, og et visst pedagogisk nivå. Ikke så altfor spennende for voksne, men barna liker det ganske godt.

FAMILIESPILL

Ganske enkelt genialt
Abstrakt strategispill for 2-4 personer der det gjelder å score poeng i fem forskjellige farger ved å plassere like brikker på linje. Din gjeldende poengsum får du fra den fargen du til enhver tid er dårligst i, så det nytter ikke å makse noen farger og glemme de andre.

Minner litt om domino, i og med at det er om å gjøre å plassere like symboler/farger ved siden av hverandre.

Alhambra


Vinner av BSG-prisen (Norges offisielle brettspillpris) som beste familiespill i fjor. Her gjelder det å samle de riktige valutaene og bygge det beste palasset og de lengste murene. For å få til dette må du hele tiden ta pinefulle avgjørelser om når du skal bygge, når du skal kjøpe og når du skal hente inn flere penger.

Et spill som er best med 3-5 spillere, selv om det også kan spilles med 2 og 6. Det har kommet flere utvidelser som gjør spillet mer interessant.

Ticket to ride: Märklin
Ticket to Ride kom i 2004, og solgte hundretusener over hele verden etter å ha blitt kåret til årets spill i Europa. Ticket to Ride Märklin er nyeste frittstående spill i denne serien, og åstedet er Tyskland.

Her skal du opprette ruter og fullføre hemmelige oppdrag som i moderspillet, men samtidig har det kommet nye elementer som gjør spillet enda vassere. Viktigst er passasjer- og varefrakt.

 

SELSKAPSSPILL

Ordskifte
Vinner av BSG-prisen (Norges offisielle brettspillpris) som beste selskapsspill i fjor. Et glimrende bokstavspill, som et alternativ til Scrabble.

Målet er å skaffe seg 6 ord, gjennom å bruke bokstavbrikker og bygge nye ord eller legge til på allerede skapte ord og stjele fra motstanderne. Raskt og morsomt.

 

 

Reiselyst
I dette spillet fra Gyldendal skal du reise Europa rundt og plukke opp passasjerer. Underveis må du svare på spørsmål om de ulike landene du passerer gjennom, og ferden går med bil (folkevogn!), ferge og fly.

Et ganske unikt element er muligheten for å utfordre til duell, og sende en av de andre spillerne til Elba. Disse taktiske og strategiske elementene gjør at det skiller seg litt ut i mylderet av quizspill.

Terapi
Selskapsspill for voksne fylt til randen med psykologiske fakta og annet som du må ta stilling til. Eksempler på oppgaver: "Ved hvilken alder kan barn flest skille mellom menn og kvinner?" " Hvor lenge varer en gjennomsnittlig krangel blant gifte" " Hvem er mest tilbøyelig til å få et nervøst sammenbrudd: En kelner, en advokat eller en lege?".

Vinner er den som først har løst oppgavene og kommet seg gjennom de seks livsstadiene fra spebarn til pensjonist. Mye overraskende informasjon her, selv om konseptet ikke er det mest originale.

STRATEGISPILL

Memoir ’44
Vinner av BSG-prisen (Norges offisielle brettspillpris) som beste strategispill i fjor. Memoir ’44 er et tomannsspill der man utkjemper en rekke trefninger og slag mellom tyskere og amerikanere etter den allierte landgangen i Normandie i 1944.

Basert på et velprøvd system med kort som avgjør hvor man kan gi ordrer. Ihuga krigsspillere vil kanskje synes dette spillet er litt for simplistisk og tilfeldig, men det egner seg bra helt ned til 10 år.

Britannia
En reutgivelse av en klassisk Avalon Hill tittel, som står seg bra fremdeles med unntak av tidsbruken. Spillet tar fort 5 timer, men ingen spiller blir slått ut.

Utgangspunktet for spillet er de britiske øyers mange invasjoner, og spillerne spiller de forskjellige folkeslagene gjennom historisk korrekte tidepoker Hovedsakelig fra Romernes inntog, til vikingenes nederlag ved Hastings. Et godt strategispill med bra dybde og masse historisk informasjon.

Shadows over Camelot
Som riddere av det runde bord er det spillernes oppgave å utføre oppdrag og bekjempe farer som truer Kong Arthurs land. Men blant spillerne lurer en forræder, en spiller som i sitt stille sinn vet at han bare kan vinne dersom alle de andre taper.

I Shadows over Camelot er spillerne på lag mot spillet, men én er i all hemmelighet utpekt til å være ond. Svært atmosfærisk og svært spennende. Minner en del om brettspillet Ringenes Herre av Reiner Knizia, som også er et samarbeidsspill, men Shadows over Camelot er utvilsomt bedr

(VG NETT04.04.06 kl. 10:56)